Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли колко копия има варненската Спортна зала и къде се намират те?
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 28.04.2023Коментари ()7432
Емблематичната Спортна зала във Варна се оказа, че не е единствена, а нейни двойници се издигат не на едно, а на цели четири места в света. Малко хора знаят, но Националният арт център в най-големия нигерийски град - Лагос, е точно копие на Спортната зала в България, с тази разлика, че сградата в Африка е четири пъти по-голяма от нашата.

Открит е през 1977 г. За разлика от оригинала, залата в нигерийския мегаполис разполага и с две кинозали, театрален комплекс и градина на покрива. Нигерийците се спират на варненския модел след неуспешно търсене в САЩ, скандинавските страни и Западна Европа. А делегация от Нигерия пристига у нас, за да се договаря. Залата в Лагос е построена от българската компания "Техноекспортстрой" по проект на архитект Стефан Колчев. Варненецът е автор и на проекта на тукашния Дворец на културата и спорта.

По-интересен факт е, че нестандартната визия е копирана и в Канада, по време на подготовката за Зимните олимпийски игри в Калгари през 1988 година. Зимният стадион в града поразително прилича на варненската Спортна зала. 

През 1985 година "генералската шапка" вдъхновява изграждането на Закрития стадион в Атина. Сградата е отличена със Златна награда от IAKS - Международна организация, оценяваща дизайна на съоръжения за спорт и свободното време.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Znaete-li-kolko-kopiya-ima-varnenskata-Sportna-zala-i-kude-se-namirat-te-1657693
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.