Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едно свещено място край Варна събира и мюсюлмани, и християни от цяла Европа
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 05.06.2023Коментари ()2586
©
Текето "Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“ в село Оброчище е забележителен архитектурен паметник със силен религиозен смисъл, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Наричано още "Манастира“, текето е магично място със силна енергия. 

Легендите за текето са много и различни. Мюсюлманите вярват, че през 16 век на това място се заселва Ак Язълъ баба, духовен приемник на Отоман баба /водач на мюсюлмански орден/, бягащ далеч от центъра на Османската империя, тъй като бива подложен на преследвания. След смъртта му неговите привърженици построяват теке.

Според християните на това място живеел Атанас – млад овчар, който се влюбва в турска мома. Когато роднините на девойката узнали, подгонили младите да ги накажат и влюбените се самоубили, за да не попаднат в ръцете на преследвачите си. Християните вярват също, че някога тук е имало манастир превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а Св. Атанасий бил убит от турците заради своята вяра.

Никой не знае точно каква е истината, но факт е, че мястото е силно енергийно, затова й го наричат още "Добруджанската Света Гора." 

Всяка година то е посещавано от хиляди хора от цяла Европа.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Edno-sveshteno-myasto-krai-Varna-subira-i-myusyulmani-i-hristiyani-ot-cyala-Evropa-1703092
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.