Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мария Габриел откри изложба, посветена на годишнина от дипломатическите отношения между България и САЩ
Автор: Екип Varna24.bg 22:42 / 28.06.2023Коментари ()802
© МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба по повод 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ по време на прием в МВнР, съобщават от пресцентъра на външно.

“Непреходни остават връзките между България и САЩ, които се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме", заяви в словото си пред официалните гости Мария Габриел. Тя подчерта, че наше призвание е да пишем историята на приятелството между двете държави от Стария и Новия свят, решени заедно да изградят общо бъдеще на сигурност и стабилност, от двете страни на широкия Атлантик.

,,Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, надежди и мечти. Това наследство е наша отговорност, което трябва да запазим и предадем на следващите поколения‘‘, изтъкна още вицепремиерът.

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните отношения.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и чуждестранни дипломати и държавници.

Експозицията е част от целогодишната програма от тържествени събития и културни прояви, посветени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя е подготвена от МВнР със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Двуезичната документална изложба представя теми, сред които първите акредитирани дипломатически и консулски представители, сключени споразумения и осъществени посещения на високо и най-високо равнище, двустранна търговия и инвестиции, културно взаимодействие, партньорство в образованието и науката, контакти между хората и др.



Още по темата: общо новини по темата: 1531
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/256 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Mariya-Gabriel-otkri-izlozhba-posvetena-na-godishnina-ot-diplomaticheskite-otnosheniya-mezhdu-Bulgariya-i-SASht-1732985
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.