Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вече 15 години продължават съдебните дела за финансовите пирамиди
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 08.09.2010Коментари ()999
© Varna24.bg
Във Варненски районен съд бе даден ход на поредното заседание по дело за измама, по схемата на т.нар. финансови пирамиди. Според обвинителния акт и допуснатото в предходното съдебно заседание изменение на обвинението - измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, извършена е след предварителен сговор и при продължавано престъпление в периода 16.04.1996 г. - ноември 1998 г. Подсъдими по делото са 55-годишната Кармен Саркисян и 57-годишната Иванка Кьосева.

Двете жени са възбудили и поддържали заблуждение у 45 човека, че като търговци са в състояние да изплащат 2,3,4 и 5% месечни лихви върху и при получавани от вложителите в брой по договори за заем парични суми в лева, германски марки и щатски долари. С действията си двете търговки причинили имотна вреда на обща стойност 1 027 654 979 неденоминирани /стари/ лева или 1 027 655 деноминирани /нови/ лева. Наказателното дело срещу Саркисян и Кьосева се разглежда за втори път във Варненския районен съд, от друг съдебен състав, след като в началото на миналата година бе върнато от горната съдебна инстанция за ново разглеждане, поради констатирани процесуални пропуски.

В съдебната зала обвиняемата Кармен Саркисян заяви, че през тези 15 години, откакто фирмата е фалирала са претърпени загуби както от клиентите на фирмата, така и от собствениците. Саркисян каза, че за да върне на част от хората загубените пари е била принудена да продаде своето жилище и реално е оставила семейството си на улицата. Тя разказа, че в тези години, тя и детето й, което тогава е било на 13 години са били обект на постоянен тормоз и заплахи. Експертиза е установила, че нейният тогава непълнолетен син, вследствие на стреса е развил Базедова болест. Тя заяви, че чувства вина за това, че вследствие на тези сътресения е загубила баща си, а майка й е получила два последователни удара. Тя определи съдебния процес като твърде продължителен и мъчителен, като отбеляза, че от него има много потърпевши. Саркисян отчете грешките си, но изказа позицията, че тези които имат 100 % вина не са в залата.

Тя потвърди пред съдебния състав казаното на предходното заседание и добави, че никога не би сключила тези договори с потърпевшите, ако е допускала, че ще се стигне до невъзможност да бъдат върнати тези пари. По нейни думи, никога не би извършила съзнателно действия, които биха могли да се категоризират като престъпление. Иванка Кьосева, която е втората обвиняема по делото обяви пред съда, че не счита, че е извършила престъпление и би желала това дело да приключи по-скоро. Тя също разказа пред съда, че тя и семейството й са останали без дом и са били обект на тормоз и заплахи.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 3
08.09.2010 »
08.09.2010 »
07.09.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Veche-15-godini-produlzhavat-sudebnite-dela-za-finansovite-piramidi-189964
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.