Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Делфините заплашвали рибните запаси
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 14.09.2010Коментари ()499
© Impact Press Group
Половината от квотата за калкан през 2010 година все още не е усвоена, алармираха от. Изпълнителната агенция по рибарство в Добрич. Очаква се регистрираните в областта 120 плавателни съда да се активизират, за да може България да защити отново квота в същия размер и през 2011 година. През м.г. квотата беше изчерпана още през месец март. Все още не е получено становище на министерствата на околната среда и на земеделието по настояването на рибари от Шабла и Дуранкулак да ловят риба в местните езера. Те инициираха подписка, по която ведомствата са потърсили гледната точка и на агенцията.

Ръководителят на добричката агенция по рибарство Атанас Чолаков пояснява, че биоразнообразието е сериозно нарушено. Забраната ще помогне запасите в защитените езера да се възстановят до няколко години. Представителите на любителския и на стопанския риболов се надяват есенният сезон да е по-добър. Лятото се оказа с аномалии каквито не са наблюдавани в последните години. Високите температури на водата изтласкаха рибата навътре, но със захлаждането се завърнаха сафридът, леферът, зарганът, паламудът.

Инспекторите разполагат с катер, който да гони нарушители. Актовете са 60-70, посочва Чолаков. По думите му делфините, въпреки приятния си вид, са заплаха за рибните запаси. Една голяма афала изяжда 30-70 кг на ден. По природните закони всяка популация, която се разраства, започва да вреди, добавя Атанас Чолаков.

В Шабла, Каварна и Балчик във връзка с изграждането на местна инициативна рибарска група и разработването на стратегия за развитие на бранша, финансирани по оперативна програма за развитието на сектор "Рибарство", се провеждат Дни на отворените врати в трите общини.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Delfinite-zaplashvali-ribnite-zapasi-191469
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.