Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Този продукт представлява хранителна бомба от ползи за здравето и е първата храна, която е отглеждана в космоса успешно
Автор: Цвети Христова 16:38 / 20.12.2023Коментари ()837
©
Kapтoфитe ca зeлeнчyци, които cъдъpжaт мнoгo нишecтe (въглexидpaти), ĸoeтo ги дoближaвa пoвeчe дo opизa и xлябa пo oтнoшeниe нa тяxнaтa xpaнитeлнa cтoйнocт. Дyмaтa ĸapтoф идвa oт иcпaнcĸaтa дyмa "пaтaтa". Имa xиляди paзлични copтoвe ĸapтoфи. Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa ĸapтoфи в cвeтa e Kитaй. Те ce cъxpaнявaт нa тeмпepaтypa нaд 4 °C, ĸaтo пoд тaзи тeмпepaтypa ĸapтoфeнoтo нишecтe зaпoчвa дa ce пpeвpъщa в зaxap, ĸoeтo пpoмeня вĸyca им.

Sofia24.bg ще ви разкаже за картофите, които са четвъртият най-отглеждан продукт в света. Твърди се, че са вредни и трябва да внимаваме с консумацията им, но всъщност те са богати на много витамини, минерали и микроелементи. Това е първата храна, която е отглеждана в космоса успешно − на космическата совалка Columbia през 1995 година.

Кореноплодът е богат на полифеноли – вещества, които могат да предпазят тялото от рак и имат антиоксидантни свойства. Картофите са богати на калий, който предпазва сърцето от инсулт, както и на фибри, които са от съществено значение за нормалното храносмилане.

Картофите са много полезни за сърцето, ако не говорим за ястията, приготвени в тиган с много олио. Картофите съдържат много антиоксиданти, които предпазват сърдечносъдовата система от въздействието на свободните радикали. Изобилието от фибри понижава нивото на лошия холестерол в организма и предпазва от атеросклероза.

Картофите били сред основните продукти, които са се превозвали по корабите от Новия към Стария свят, защото наличието на витамин С в тях е предпазвало моряците от скорбут.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tozi-produkt-predstavlyava-hranitelna-bomba-ot-polzi-za-zdraveto-i-e-purvata-hrana-koyato-e-otglezhdana-v-kosmosa-uspeshno-1939599
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.