Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Готвят референдум за данъците
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 22.01.2011Коментари ()3063
© Varna24.bg
Референдум за данъците ще има от 2013 г. Това съобщи финансист номер 1 Симеон Дянков вчера. Вицепремиерът лансира идеята си народът да определя какви да са преките данъци по време на дебатите преди вота на доверие към кабинета в четвъртък.

Ако заместникът на Бойко Борисов направи данъчната реформа, ще се сбъдне отколешната мечта България да стане Швейцария на Балканите. Подобни допитвания в Европа се правят единствено в страната на Алпите, похвали се Дянков. По неговите думи след това сме щели да станем "най-добрата държава в Европа с най-добрата финансова дисциплина".

Още в сряда идеята за данъчните референдуми ще бъде представена пред депутатите от бюджетната и икономическата комисия в парламента, както и пред ръководството на ГЕРБ. Допускам, че заради голямата промяна ще има и сериозна обществена дискусия, призна Дянков.

Съпротивата срещу новата идея обаче тръгна още преди финансист номер 1 да представи точните си разчети, и то от средите на ГЕРБ. Това е допитване с предизвестен изход, категорични бяха финансистите в управляващата партия. Никой от тях обаче не пожела да застане с името зад думите си. Според тях подобни мерки били приложими в по-развити държави. Но не и в България, където всяко повишаване на данъци и осигуровки е свързано с огромен натиск, коментираха народните избраници. По техните думи с референдумите Дянков щял само да влезе в излишни харчове заради разходите по организацията на всенародно допитване.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Gotvyat-referendum-za-danucite-223790
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.