Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проверяват каква вода пият малките варненчета
Автор: Екип Varna24.bg 11:09 / 05.12.2011Коментари ()3384
© Varna24.bg
Годна ли е за всекидневна употреба водата, която пият малките варненчета в яслите, детските градини и училищата, ще проверява Регионалната здравна инспекция. Масираната проверката, която стартира тези дни, е разпоредена от Министерството на здравеопазването.

Инспекторите ще проверяват натуралните минерални води по отношение съдържанието на флуорид. Според българското законодателство съдържанието на това вещество над 1,5 милиграма на литър трябва да се изписва изрично на опаковката. Причината е, че флуоридът над тази норма се смята за вреден при всекидневна употреба, като това важи най-вече за кърмачетата и децата под 7-годишна възраст. Специалистите обаче са категорични, че това важи до голяма степен и за по-големите.

Бутилираните изворни и трапезни води, които се предлагат на пазара, трябва да отговарят на Наредба №9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели, и тогава могат да се консумират без ограничения в детските колективи и заведения, допълниха от РЗИ и предупредиха за строги санкции на нарушителите.

Проверката на здравните инспектори идва половин година след кризата с доставката на минерална вода във варненските детски градини. Тя се появи, след като общината не успя навреме да определи нов доставчик, а договорът на предишния изтече. На някои места жаждата на децата беше утолявана с чешмяна вода, като оправданието беше, че РЗИ не е забранило това. По-късно общината спешно предостави бутилирана минерална вода, като специално беше подчертано, че тя е годна за всекидневна употреба.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Proveryavat-kakva-voda-piyat-malkite-varnencheta-310338
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.