Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прогноза: Минусови температури за Варна в края на март, ще има дори и сняг
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 22.03.2012Коментари ()8498
© Varna24.bg
По-топъл април от обичайното и хладен въздух вещаят дългосрочните прогнози за времето у нас на Американската агенция за океаните и атмосферата. Температурите през останалите летни месеци ще бъдат около нормата.

Времето ще застудее сега около 27 март, когато се очаква дъждът да премине в сняг и температурите да паднат до минус 2 градуса. Ще бъде доста хладно за сезона и в началото на април, и на 1-ви живакът ще бъде около 0 градуса. Но след това ни очаква затопляне и хубаво време през целия месец, казва Вяра Рафайлова от отдел "Прогнози" към Националния институт по метеорология и хидрология-филиал Варна.

Така че на слънчеви бани ще се радват първите туристи за Великден по морето. През следващата година варненският екип на метеоролозите ще се включи с прогнози за крайбрежните явления - височина на вълната, сила на вятъра и мъгли, и ще дава морски предупреждения за тях на институции и фирми в корабоплаването.

Брутният продукт варира до 3-4 % в зависимост от промените на времето, каза Иван Иванов, шеф на НИМХ във Варна. За последните 14 години е измерена по-висока средна годишна температура у нас. Най-горещо - до 40 градуса е било през лятото на 2004 и 2007 г., а най-студената зима не е 2011-2012, а 2002-2003 г.

Изминалият сезон край морето ще се запомни с бурното вълнение до 5-7 бала и ветровия щорм. Тази зима срещу българския и румънския бряг вълните са стигали до височина 7 метра. Най-големите колебания в нивото на Черно море са засечени през 1979 г. край Бургас, когато нивото се е качило с 1,20-1,50 метра.

Изминалата зима със сняг и снеготопене създаде идеални условия за пшеницата. Очакват се добиви като миналогодишните, каза Мирослав Илиев от агрометеорологията в института. Но заради измръзване има напълно пропаднали площи с рапица - до 90 % в Шабла, в Силистра и Карнобат до 60-70 % и е необходимо презасяване. Щетите при ечемика са 15-20 % за Добрич и до 60 % за Карнобат.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prognoza-Minusovi-temperaturi-za-Varna-v-kraya-na-mart-shte-ima-dori-i-snyag-338760
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.