Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българско устройство светкавично ще вика бърза помощ при катастрофа
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 20.09.2012Коментари ()3625
© Bulfoto
Българско устройство светкавично ще вика бърза помощ при катастрофа. То ще се монтира на всички автомобили в движение, които нямат фабрично поставено такова.

При удар устройството автоматично или ръчно ще изпраща информация за местоположението, времето на инцидента, посоката на движение и данни за пострадалия автомобил директно на телефон 112. Оттам веднага ще бъде информиран най-близкият център за спешна помощ за изпращане на линейка.

Демонстрация на прототипа на устройството ще бъде направена днес на Регионалната конференция "Цифровата програма за Европа: реалност или все още предизвикателство" в София. Форумът ще бъде открит от министъра на на транспорта Ивайло Московски и еврокомисаря по цифровите технологии г-жа Нели Крус. На конференцията ще настояваме да станем бенефициент по пилотен проект, наречен е-Call, за монтирането на тези устройства на по-старите автомобили, заяви пред БНТ министър Московски.

Това ще ни позволи от 2014 г. да спасяваме много повече човешки животи благодарение на светкавичното локализиране на пострадалите, допълни той. Амбицията ни е да се наредим сред първите 5 страни, членки на ЕС, които внедряват проекта е-Call, като ще разчитаме на еврофондове за надграждане на системата 112. Имаме огромен шанс за това, тъй като произведеното у нас устройство струва до 50 евро - два пъти по-ниско от цената, посочена от еврокомисаря Нели Крус като горна граница - 100 евро.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarsko-ustroistvo-svetkavichno-shte-vika-burza-pomosht-pri-katastrofa-381582
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.