Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски пенсионери искат да са агенти на общината срещу заплащане
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 11.10.2012Коментари ()1076
© Impact Press Group
Варненски пенсионери предлагат да играят роля на информатори на общината за това на кои улици не е чистено, къде има опасни клони за рязане, дупки по улицата за запълване и аварии за ремонт. За да продължат да бъдат будното око на обществеността обаче, те искат вече да им се плаща, макар и с минимални суми. Това стана ясно от среща на председателя на общинския съвет Николай Апостолов (ГЕРБ) с представители на три пенсионерски организации. Това са Българската асоциация на пенсионерите, Съюзът на пенсионерите 2004 и Обединеният съюзна пенсионерите в България, които заявиха, че са надмогнали различията си и искат вече да поставят исканията заедно.

Освен да бъдат платени информатори на общината, възрастните хора поискаха общината да разкрие в петте района на града по една обществена кухня, в която те да се хранят на по-ниски цени. Те подчертаха, че услугата щяла да бъда от полза най-вече на самотните възрастни мъже. Схемата можело да се изпълни и с ресторанти, които са поизгубили клиентелата си в кризата, а общината да им помогне за плащането на наемите на помещенията.

И по двете идеи председателят на съвета Апостолов заяви, че са добри, но трудноизпълними. По повод контрола на хигиената в града той обясни, че общината не може да дава допълнителни пари за това, за което следи и администрацията, и самите фирми по чистотата. Относно ресторантите съветникът от ГЕРБ заяви, че общината не разполага с такива, които да дава под наем, затова и е невъзможно да се направи подобна програма за хранене с намаление. Това всъщност не е точно така, тъй като само ден по-рано в комисия на съвета бе обсъждано отдаването под наем на общинския ресторант под басейна, а социалната му функция бе изтъкната като довод да не се иска възможно най-високия наем от съдържателя му.

Пенсионерите заявиха пред Николай Апостолов, че предпочитат карти за градския транспорт дори и на значително по-висока цена, стига те да са за цялата мрежа. Те настояха и да имат човек сред съветниците от социалната комисия, с когото да могат да контактуват директно.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-pensioneri-iskat-da-sa-agenti-na-obshtinata-sreshtu-zaplashtane-386943
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.