Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ученикът със сайта за дупките ще помага на варненските шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 23.04.2013Коментари ()1348
© Impact Press Group
Малките улици във Варна са в по-лошо състояние от булевардите. Това са наблюденията на деветокласника Христо Стайков, чийто проект "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" спечели две награди от Седмото национално състезание по уебразработване WEBLOZ.

Сайтът на варненския ученик преброи 880 неравности на пътя, които са класифицирани от 1 до 8 степен според големината им. Описани са всички неравности във Варна и по пътя до Велико Търново.

Справка в сайта показва, че дупки от шеста и по-висока степен във Варна няма. От пета степен са само 3 дупки- две на бул."Трети март" и една на бул."Владислав", която вероятно вече е запълнена покрай ремонтите там. Дупката от шеста степен все пак има, но на магистрала "Хемус" (на територията на Шуменска област).

Дупките са описани в началото на тази година, разкри Христо пред Дарик. Идеята за създаване на сайта му идва по време на едно пътуване от Варна за София, в началото на тази учебна година.

Процесът по описването на дупките е автоматизиран. Става с помощта на хардуерно устройство, което отчита вибрациите на акселерометър, обясни Христо. Талантливият ученик планира да създаде още няколко такива устройства, които могат да бъдат раздадени на таксиметрови шофьори. Така картата с дупките ще може да се актуализира.

Проектът "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" може да се използва от шофьори за избиране на най-спокоен маршрут и от общината за определяне на приоритет на ремонт на пътната настилка, смята Христо. Според него да си шофьор във Варна не е лесно.

Христо Стайков е деветокласник в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". От няколко години се увлича по роботиката и уеб технологиите. Още преди да стане гимназист създава LED часовник, дистанционно управляем автомобил и костенурка-робот, която следва движещи се предмети. Сред реализираните му проекти са онлайн калкулатор и програма, която може да конвертира графични файлове в текст. Негово дело е и сайтът на ЦДГ №5 "Слънчо".




Още по темата: общо новини по темата: 21
12.12.2014 »
10.03.2014 »
17.02.2014 »
11.02.2014 »
10.09.2013 »
18.06.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchenikut-sus-saita-za-dupkite-shte-pomaga-na-varnenskite-shofyori-428928
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.