Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Черешова задушница e
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 22.06.2013Коментари ()2445
© Varna24.bg
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 22 юни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка скверност. На задушница камбаната бие траурно, да напомни за грижата за мъртвите.

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези. В съботния ден срещу Петдесетница е т. нар. Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. За една календарна година обикновено задушниците са 4 - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Chereshova-zadushnica-e-439238
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.