Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проектът "Кавал свири на поляна" приключва в събота
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 17.10.2013Коментари ()1633
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Антон Страшимиров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С концерт-продукция в събота ще приключи проектът "Кавал свири на поляна", който се реализира през тази година от сдружение "Традиции, духовност, култура - Варна" с финансовата подкрепа на община Варна.

Дейностите по проекта продължиха четири месеца. Първият от тях, месец юли, беше посветен на инструменталната подготовка на младите кавалджии. В началото на август се проведе тридневна среща-събор, в която ученици и професионалисти, заедно дискутираха и представиха тънкостите на кавалджийското изкуство. Кулминация на тази проява беше съвместната концертна изява в Ботаническата градина, оцветена от изпълненията на певци, танцьори и младежки групи. В следващите месеци, младежите имаха възможност да разработят и усъвършенстват наученото от професионалистите, с помощта на преподаватели.
Младите музиканти ще демонстрират придобитите умения на концерт, който ще се проведе на 19 октомври, събота, от 10.00 часа в зала "Концертна" на Младежкия дом. На всички участници в проявата ще бъдат връчени грамоти.

Ето какво разказват организаторите за проекта:

"Идеята да поканим тук, във Варна, едни от най-известните кавалджии на България, и да почерпим от професионалния им и от житейския им опит, възникна съвсем естествено, благодарение на учениците от училищата ОУ "Антон Страшимиров", НУИ "Добри Христов" и НГХНИ "Константин Преславски". Желанието и ентусиазма на младежите, да бъдат прочути и известни майстори-кавалджии и да имат възможността да свирят на големи световни сцени, ни мотивира да реализираме среща от такъв тип. Радваме се за това, че се обогати тяхната представата за възможностите на кавала, и че ги мотивира да усъвършенстват свиренето на този инструмент. Надяваме се, че стимулът, който получиха за личностното развитие и израстване, ще скъси дистанцията между тях и реализацията на мечтите им.

Искаме сърдечно да благодарим на нашите гости-музиканти, майсторите на кавала, за това, че топло прегърнаха идеята да демонстрират и предават уменията си, за трогателните лични истории, с които ни запознаха, за непресторения интерес и близостта, която проявиха към своите последователи, за трите паметни дни на престоя им. Техните имена са: Никола Костов, Георги Иванов, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Димо Железов и Владимир Величков."



https://www.varna24.bg/novini/varna/Proektut-Kaval-sviri-na-polyana-priklyuchva-v-subota-459403
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.