Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Един от "Килърите" поиска домашен арест заради болежки, отказаха му
Автор: Екип Varna24.bg 12:48 / 19.11.2013Коментари ()3707
© Bulfoto
Днешното заседание по въззивно наказателно дело 194 от 2013 година, известно като делото срещу престъпната група на "Килърите", започна с изслушване на Съдебно медицинската експертиза(СМЕ), назначена от съда във връзка със здравословното състояние на подсъдимия Янко Попов.

Бившият хижар е подал пред Варненския апелативен съд молба да бъде изменена мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека. Припомняме, че наказанието, което ШОС наложи на Янко Попов е 17 години "лишаване от свобода". Той беше признат за виновен като помагач в убийството на Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г. в Шумен и за участието му в престъпната група. Според адвоката на Попов здравето на подсъдимия е силно влошено, особено след прекаран исхeмичен инсулт и без възможност за рехабилитация в условията на ареста. Защитата поиска "домашен арест" за хижаря, за да се лекува по-адекватно.

Трима съдебни медици - невролог, пулмолог и кардиолог констатират, че здравословното състояние на Попов, диагностициран с няколко заболявания е от много години, за което му е предписано медикаментозно лечение. Експертите са казали, че не могат да бъдат категорични дали здравословното състояние на подсъдимия е съвместимо с условията в местата за лишаване от свобода.

Варненският апелативен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на Янко Попов. Въззивната апелативна инстанция посочи в своето определение, че в заключението на експертите се посочват 3 стари заболявания на Попов, които датират от преди задържането му под стража. Според съда и трите заболявания имат стандартно абмулаторно лечение и няма нови обстоятелства, свързани със здравето на подсъдимия, които да налагат изменение в по-лека на мярката му за неотклонине.

Делото продължи с процедура по събиране на нови доказателства и искания, представени пред съда. Апелативната прокуратура представи пред Апелативния съд 7 писмени доказателства, свързани с твърдения, направени от подсъдимите в хода на делото пред първата съдебна инстанция. Сред писмените доказателства е справка за Актуалното състояние на фирма "Емпаер ООД", създадена през 2006 година. Съдружници в нея са съпругите на Петър Стоянов и на Янко Попов. Това доказателство се представя с оглед твърденията на двамата иподсъдими, че се познават след 2009 година. Другите справки, представени от обвинението изясняват твърдения на Стоянов във връзка с участието му в търговско дружество, съвместно с Емил Трухчев, както и с познанството му с Драгомир Генов.

Прокуратурата представи пред съда и справка от ГД на полицията, относно пътуванията на Стоянов през 2007 година, с оглед проверка на обясненията му, че през м.Август 2007 година не е бил в България. Защитата на Петър Стоянов поиска от съда отвода на прокурор Ася Петрова и представи редица искания. Сред тях е искането на назначаването на нова Съдебно Счетоводна експертиза, която да установи дяловете на Емил Кюлев и на Георги Вълев в Тракия банк. Според адвокат Беров тази експертиза ще запълни доказателствените празноти и ще изясни взаимоотношенията между Кюлев, Вълев и убития Румен Рачев. Адвокатите на Стоянов поискаха от съда оперативните разработки по делото "Килърите" и тази за смъртта на Румен Рачев. Друго искане е съдът да призове като свидетел по делото и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да представи пред Апелативния съд доказателства , свързани с медийните му твърдения, че Петър Стоянов е убил Юри Галев и че бил извършил и други убийства. Защитата поиска бившият вицепремиер да изясни кога се е срещал със Стоянов във Варна и за какво са разговаряли. Други искания, представени от защитата на Сумиста са като свидетел по това дело да бъде призован комисар Валентин Цолевски, за когото твърдят, че е имал нарочни контакти с лица, призовани като свидетели в процеса, както и, че във времето, когато делото е било пред първата съдебна инстанция комисарят ежедневно е контактувал с прокурор Ася Петрова. Делото продължава с искания, представени от подсъдимия Петър Стоянов.



Още по темата: общо новини по темата: 119
04.08.2021 »
24.08.2018 »
24.01.2018 »
22.12.2017 »
01.12.2017 »
18.01.2017 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Edin-ot-Kilurite-poiska-domashen-arest-zaradi-bolezhki-otkazaha-mu-464968
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.