Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха квартал на крепостта "Кастрици“ край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 24.07.2015Коментари ()907
© Impact Press Group
Снимка: архив
Квартал със запазени сгради и пещи е разкрит при проучванията на крепостта "Кастрици" край Варна, съобщи за "Фокус“ проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост "Кастрици", която се намира в местност "Евксиноград" край Варна. 

Разкопките на крепостта се финансират от Министерството на културата в размер на около 15 000 лева и продължават близо 30 дни. До приключване на разкопките по обекта остават пет дни, допълни професорът. 

"Екип от осем-десет висококвалифицирани специалисти работим и сме разкрили един изключителен квартал до крепостните стени със запазени сгради с две и три помещения, както и с битови и производствени пещи", каза още проф. Валентин Плетньов. Сградите са със стени, високи около два метра и с дебелина около метър.

"Разкри се и стълбището на крепостната стена към портата", допълни ръководителят на разкопките. По време на дейностите са разкрити също и сгради към улицата, като подходите към тях са оформени със стълбища. 

"Вероятно разкриваме сега приземните етажи, но със запазени стени до два метра височина на отделни участъци", коментира археологът. 


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkriha-kvartal-na-krepostta-Kastrici-krai-Varna-571984
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.