Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
За 6 месеца 16 деца посегнаха на живота си във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 10.09.2015Коментари ()783
©
Само в Клиниката по токсикология към Военоморска болница във Варна от март досега са постъпили 16 младежи на възраст между 14 и 18 години, които са направили опит за самоубийство. Общият брой на самоубийците, постъпили в лечебното заведение за този период е 92. Това съобщи за Varna24.bg психоложката Светла Иванова от Фондация "Суицидопревенция", която работи по програмата за превенция на самоубийствата сред младите хора.

Домашно насилие, самота, липса на диалог с родителите, несподелена любов или слаба оценка били основните мотиви на тинейджърите, решили да сложат край на живота си. 

Както вече Varna24.bg писа, всеки ден по едно дете в България прави опит за самоубийство. Данните бяха изнесени по повод 10 септември, обявен за Световен ден за превенция на самоубийствата. 

"Децата се нуждаят от внимание. Най-често онези от тях, които посягат на живота си са деца, които или са изцяло пренебрегнати, или са прекалено обгрижени и задоволени. Винаги обаче тази крайна мярка е вик на детето към неговите родители. В много от случаите ни тези млади хора са оставени за отглеждане при баби и дядовци, докато родителите са хукнали да печелят пари в странство. Възрастните хора обаче не могат да държат под контрол едно дете така, както биха го сторили неговите родители. Често тези деца попадат в неподходящо обкръжение, посягат към алкохола и дрогата и в пристъп на депресивно настроение могат да направят опит за самоубийство", сподели г-жа Иванова. 

Тя уточни, че само при тях случаите са 16, а реално те са далеч повече за Варна, тъй като децата и младежите, които прерязват вените си попадат в хирургия, онези, които скачат от високо, ако са оцелели, също. По-малките, които са се опитали да си навредят с медикаменти или по друг начин биват приемани в детските отделения. Като цяло обаче проблемът е много сериозен и трябва родителите да полагат повече грижи у дома да цари хармония и любов, за да не се чувстват децата им пренебрегнати и самотни.

"Между родители и дете трябва да се изгражда доверителна връзка. Във възрастта от 11 до 16 години децата търсят своята среда и се опитват да се впишат или наложат в нея. Често те срещат неразбирането на родителите, които им налагат строги и категорични забрани. Ответната реакция и бунтът понякога могат да доведат до опит за самоубийство. Когато децата са свидетели на домашно насилие, дори и те да не са пряко засегнати, също се опитват да "стреснат" родителите и насочат вниманието към драмата, която изживява едно дете в такава атмосфера", каза още психологът.

Тя сподели, че независимо дали има финансиране по програмата или не, психолозите са на поста си и работят с всеки, който се нуждае от помощ. С голяма част от кандидат-самоубийците се работи терапевтично в продължение на месеци, за да се възстанови мотивацията им за живот.

Най-уязвими след децата са хората на възраст над 60 години, чиито близки са в чужбина или са ги изоставили. 

Бедност и самота най-често карали възрастните хора да сложат край на живота си. 

Припомняме, че средногодишно в отделението по токсикология към Военноморска болница Варна постъпват около 400 пациенти, направили опит за самоубийство. Това съобщи наскоро за Varna24.bg шефът на Клиниката доц. Снежана Златева.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-6-meseca-16-deca-posegnaha-na-zhivota-si-vuv-Varna-581935
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.