Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Домашните кучета задължително с микрочип
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 04.02.2016Коментари ()616
©
Ветеринарите лекари вече ще са длъжни да поставят микрочип на всяко куче, когато то се регистрира от стопанина. Това решиха депутатите като гласуваха окончателно промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Микрочипът съдържа идентификационен код с информация за населеното място, адресът на собственика и индивидуален номер на животното. След поставянето на микрочипа, отговарящ на определен стандарт, лекарите ще трябва да въведат данните му в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

Така кучетата и техните собственици ще са лесно проследими от контролиращите органи, а очакванията на експертите са чрез чипирането да се овладее проблемът с масовото изоставяне на домашни любимци и съответно с нарастващия брой бездомни кучета.

Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст.

Собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, но вече отпада задължението да представя документ за платена такса.

С гласуваните поправки, отпадна алтернативата на микрочипа - татуиране на кучетата. Причината е, че татуировката не позволява въвеждането на данните за животното в информационната система на БАБХ и на практика обезсмисля първоначалната идея.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Domashnite-kucheta-zadulzhitelno-s-mikrochip-615972
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.