Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Родители на починало от левкемия дете осъдиха Здравното министерство
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 12.04.2016Коментари ()755
©
Родители на починало от левкемия момиченце осъдиха Здравното министерство и Фонда за лечение на деца на обещетение от 100 000 лв. 

Причината е дискриминационен отказ детето да бъде лекувано в чужбина за сметка на държавата. Съдът нарече тезата на ведомството: "Несъстоятелно до степен, граничеща с цинизма и груба", предаде bTV.

На 19 септември 2008 г. на малката Габи Йорданова от Русе е поставена диагноза левкемия. След първоначално подобрение, болестта се връща през 2011 г. Необходима е спешна трансплантация на костен мозък.

През 2011 г. Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да подпомогне родителите й. Чрез дарения бяха събрани пари за лечението й в Италия, но тя не успя да се пребори за живота си. Година по-късно Комисията по дискриминация определи, че детето е било дискриминирано от държавата. Оказва се, че здравното министерство е претендирало, че отношението към Габи не се е отразило върху нейните родители. Още по-абсурдно според магистратите е , че според Ведомството родителите не са страдали.

Родителите на Габи са установили, че друго дете, със сходна диагноза, е получило пари за лечение. Според адвокатът им решението ще създаде прецедент за подобни случаи.
От Ведомството коментират, че са съгласни със съда и няма да обжалват.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Roditeli-na-pochinalo-ot-levkemiya-dete-osudiha-Zdravnoto-ministerstvo-632752
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.