Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Варна стартира кампания сред младите срещу трафика на хора
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 18.04.2016Коментари ()674
©
От днес - 18 април, до 31 май 2016 г. Община Варна провежда кампания за превенция трафика на хора с цел трудова експлоатация. Тя ще премине под мотото "За къде пътуваш?", а нейни организатори са Местната комисия за борба с трафика на хора и общинската дирекция "Превенции" в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора.

Партньори в кампанията са и Дирекция "Бюро по труда" - Варна, Първа езикова гимназия, III ПМГ "Акад. Методий Попов", IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри", ГПЧЕ "Йоан Екзарх", МГ "Д-р Петър Берон", НГХНИ "Константин Преславски" и Професионална техническа гимназия.

Основната цел е да се повиши информираността на търсещите работа в чужбина за рисковете от въвличането им в трафик на хора и начините за избягването им. Водещ акцент в работата с младите ще е да се засили тяхната чувствителност към тази опасност в контекста на намеренията им за работа и обучение в чужбина.

Дейностите, предвидени в кампанията, ще се реализират на училищно, градско и национално ниво. В училищата са предвидени обучителни сесии по метода "връстници обучават връстници"; ролеви игри - симулации на ситуации, в които се случва набирането на хора с цел трудова експлоатация; разяснителни кампании в междучасията с раздаване на информационни материали и др. Очакванията са камапнията да достигне до над 2 200 млади хора на възраст 17 - 19 години.

На градско ниво в рамките на кампанията ще се проведат обучения на професионалисти и доброволци. През специална подготовка ще преминат 20 служители и експерти от дирекция "Бюро по труда". Акцентът в нея ще бъде "Трафик на хора. Трудова експлоатация - рискове и последици". Фокусът на обучението на 20 служители от Гранична полиция ще е в идентификацията на жертвите на трафик и мерките по предоставяне на закрила.

През специфичен тренинг ще преминат и над 35 доброволци от градския и училищните превантивни клубове към дирекция "Превенции". Акцентът в обучението им ще бъде усвояването на знания и умения за работа по метода "връстници обучават връстници" по темата за трафика на хора.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-startira-kampaniya-sred-mladite-sreshtu-trafika-na-hora-634368
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.