Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсъждат нов вариант на "Южен поток" от Крим до Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 28.04.2016Коментари ()2560
©
Нов вариант на газопровода "Южен поток" от полуостров Крим до Варна лансира шефът на "Газпром експорт " Андрей Конопляник. 

Той спомена идеята по време на Централноевропейския газов форум в Братислава.

Днешното изказване на шефа на "Газпром експорт" е първото признание на руската страна, че "Южен поток" не е погребан проект. Припомняме, че миналата година Путин обяви газопровода за нещо отминало , а българските власти-за беззъби.

"Русия е в правото си да търси маршрути за износ на газ, които представляват най-малък риск за изпълнението на договорите", заявявил генералният директор на "Газпром експорт" Андрей Конопляник. Той съобщи, че руската страна търси енергийни маршрути, които да заобикалят Украйна, но и да не включват Турция.

Обсъждат се алтернативните маршрути "Южен поток", и "Северен поток 2". Тези трасета обаче трябвало да се изграждат с частно финансиране, а не със средства от Евросъюза, твърдят от "Газпром".

Новата версия на тръбата да тръгва не от порт Анапа, а от крайбрежието на Анексирания полуостров Крим. Така тръбата до Варна ще се окаже по-евтина и с няколкостотин метра по-къса.

Новината идва около седмица след като България започна проучвания за нефт и газ в Черно море. На церемонията тогава премиерът Бойко Борисов загатна, че по проект за руско-български газопровод продължава да се работи, и продължават да се доставят тръби за България от руската страна. Новият проект за газопровод от полуостров Крим, обаче, крие не само проблеми с европейските регулатори, но и такива от чисто политически характер. България официално не признава полуострова за част от Русия.


Източник: Труд



Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Obsuzhdat-nov-variant-na-Yuzhen-potok-ot-Krim-do-Varna-636866
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.