Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят книгата "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава"
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 05.07.2016Коментари ()1209
©
Специалност "Политология и журналистика" при ВСУ "Черноризец Храбър" представя книгата на проф. Владимир Чуков "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава"

Презентацията ще бъде на 6 юли, сряда в Арт салона на Радио Варна ожт 18:30 часа. 

Проф. Владимир Чуков е роден на 22 април 1960 г. в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, а впоследствие завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет, Сирия. Защитава дисертация на тема "Политическата партия в арабския свят през последните две десетилетия (1970-1990). Сравнителен анализ" и получава степента "доктор". През 1998 г. става доцент, през 2005 г. - доктор на икономическите науки, а през 2007 г. - професор. Преподава в редица български университети: Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Варненски свободен университет, Нов български университет и други. Член е на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други. Автор е на редица книги, сред които: "Ислямският фундаментализъм", "Западноевропейският ислям", "Ал Кайда с перо и сабя", "Арабският Близък Изток и Централна Азия", "ДАЕШ.(Не)ислямска държава. Издаван е в САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Русия, Турция, Румъния и др.
"ИДИЛ е световна заплаха, но тя не е еднакво опасна за различните държави. Отдалечеността от Близкия изток е сред основните фактори, която определят степента на заплахата. 

Ето защо освен задължителната координация на действията със съюзниците и партньорите, всяка национална държава трябва да има свой поглед върху произхода на ИДИЛ и нейната структура, да проникне в логиката на действието на организацията, да е наясно със случващото се със и във нея, да подреди известните емпирични данни, да приложи свои модели на анализ и синтез. Само по този начин определена държава може да е в състояние да формира гъвкав подход за противодействие, който освен универсалните за всички страни елементи да отчита нейните национални особености. Например дори тя да не е източник на поток от джихадистки бойци към и от епицентъра на ИДИЛ в Сирия и Ирак, може да е коридор за терористи. Такъв е случаят с България... "

Откъс от книгата:
"От 2014 г. терористичната организация "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) стана най-дискутираната тема в международната политика. Тя привлече световното обществено мнение не само с невероятната си жестокост, но и с това, че се превърна в най-голямата заплаха за човечеството. ИДИЛ размести националните вътрешнополитически конфигурации в Сирия и Ирак и пренареди геополитическата архитектура в целия Близък изток. Някои експерти предсказаха, че тя е "един голям балон, който ще се спука за шест месеца". За съжаление тя успя да пусне метастазите си по цял свят и да ангажира световните сили с борбата срещу нея. 

Всъщност ИДИЛ е човешко нещастие, което черпи силата си от обществено-политическия, социалния и военностратегическия хаос, в който изпадна арабският свят след т.нар. арабска пролет. Големият въпрос е, че тя успя да се възползва от недоверието между основните играчи и от новата Студена война, която се институционализира в света. Терористичната организация пусна своите пипала в процепите, които властта в Близкия изток остави след себе си. Тя не успя да се реформира, а "реформира" официалното управление по свой начин, който е най-трагичният момент в цялата история на арабската държавност. 

Освен това ИДИЛ съумя успешно да се напъха в провалените интеграционни модели в Западна Европа, потвърждавайки краха на мултикултурализма. Тя изсмука отровния криминален въздух на огромните гета в западните общества, трансформирайки го в армия на злото и продължавайки ерозията на държавността, независимо дали тя е в Близкия изток, в Европа или в друг регион по света. В много голяма степен ИДИЛ олицетворява в поведенческа плоскост припокриването на социалната индиферентност и безхаберие с битовия криминалитет и с религиозния радикализъм. В същото време в политическа плоскост нейната поява е белег за протичането на изключително съдбоносна трансформация в недрата на конкретната конфесионална общност. Тя доказва съществуването на релацията: политически ислям - поведенчески салафизъм - такфиризъм. Последното е религиозно обоснована доктрина, обявяваща война на всички друговерци, т.е. на цял свят.

Всъщност основният проблем, който се поставя пред един изследовател на ИДИЛ, е дали въпросната терористична организация е наистина "ислямска държава". Дали въобще формацията заслужава да бъде наричана така? Убедителен аргумент напълно да отпадне подобна употреба е твърдението, че ако се допусне, това означава да се приемат експанзионистическите претенции на терористите по отношение на всички земи, населени с мюсюлмани. Подборът на наименованието на въпросния субект е част от противопоставянето против нея. Не¬случайно мнозинството световни лидери използват арабския акроним ДАЕШ, което означава на арабски "ислямска държава в Ирак и Леванта". Освен това на арабски език глаголът дааш означава да смачкам, да стъпча някого. Това привнася негативна конотация, което кара лидерите на терористите да мразят тази дума..."


https://www.varna24.bg/novini/varna/Predstavyat-knigata-DAESh-NeIslyamska-durzhava-653113
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.