Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Икономист съобщи за схема на гръцки "бизнесмени" у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 21.08.2016Коментари ()878
©
От началото на годината близо 4 хиляди бизнесмени от Гърция са отворили свои фирми у нас. Тези фирми обаче нито разкриват работни места, нито спомагат по някакъв начин за икономиката на страната ни. Това обяви в интервю за ТВ "Европа" икономистът Евангелос Карафотакис. Той съобщи за схема на т. нар. бизнесмени, при която България се ползва единствено като транзитна зона.

Причината поради, която идват у нас е, че данък печалба тук е 10%, докато в Гърция той стигна около 40-45 на сто. Те използват и това, че у нас държавата връща 20% ДДС при фирмена покупка. Така например внасят стоката си от Италия и я изнасят за Гърция. При нас те плащат 10-процентния данък само от печалбата, а държавата им връща 20% ДДС за стоките, които са купили. В същото време те не разкриват работни места и това ги направи абсолютно безполезни и за нашата и за гръцката икономика Карафотакис съобщи, и че пазарът на имоти в Гърция е изключително богат откъм предлагане, но много беден откъм търсене. Причина за това са умопомрачителните данъци.

Според Карафотакис в момента Гръцката икономика започва да се развива по-добре отколкото през миналата година. Наблюдава се и 30% ръст в туризма, основно заради събитията в Турция. Въпреки това има лек спад в производството, отбелязва още икономиста.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ikonomist-suobshti-za-shema-na-grucki-biznesmeni-u-nas-664557
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.