Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна вече се подготвя за нов успешен туристически сезон
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 04.11.2016Коментари ()988
©
Активният туристически сезон във Варна оправда прогнозите за двуцифрен ръст. Това сочат всички статистически данни.

"Изпратихме успешно лято. Имаме много добри показатели по отношение на пренощували лица. От януари - август данните показват ръст от 27%, което е един отличен показател спрямо 2015-а. Толкова са нараснали и нощувките. За наша радост имаме увеличение и на нашите туристи - 4%, а над 29% повече са гостите от чужбина. Заетостта на легловата база е заета 78%, което показва ръст за цялата година. Особено при хотелите 4 и 5 звезди. Средният престой в предходни години беше 5,1, а този сезон е 5,73. Посещенията в музеите са добър показател. Туристите вече се интересуват не само от морето, но и от културно-историческото наследство - над 14%. Традиционно най-много са немските туристи. Не трябва да подценяваме румънците - те идват през уикендите и по време на празниците. За наша радост се върнаха руските туристи - след спад от 33% вече имаме ръст от 28%. Надявам се с данните от септември и октомври завишението да е още по-сериозно", каза в сутрешния блок на тв "Черно море" Соня Георгиева, директор на дирекция "Туризъм" в община Варна.

Отчита се отличен круизен туризъм. Обиколките включваха новият център и социализираната зона на Морска гара - там вече има прекрасна зона с възможности за културни прояви. Всичко това участва и в рекламните кампании за туристите.

"Самите туроператори предлагат общината да увеличи проявите си в сферата на круизния туризъм и ние сме готови за това", добави още Соня Георгиева.

В момента дирекцията работи върху изложенията. Общината традиционно участва в тях.

"Имахме шанса да приемем годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Това ни даде възможности за реклама. Варна има много добри природни дадености - минерални води, пясък, кал, слънце. Трябва да ги използваме и целта е да станем целогодишна дестинация. Започваме реклама, а кметската администрация предприе дейности, които да позволят минералните извори да се стопанисват от общината. Надявам се това да даде резултат", обясни още Георгиева.

Общината получи покана да е част от проекта "Римски СПА дестинации в Европа - по стъпките на римляните". Администрацията очаква заявките, за да се попълнят документите, а това е шанс Варна да стъпи в големите каталози в този вид туризъм.

Рекордна е събираемостта на туристическата такса. Чакат се приходите за октомври.


Източник: Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-veche-se-podgotvya-za-nov-uspeshen-turisticheski-sezon-681249
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.