Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна почете 104 години от първата българска морска победа
Автор: Екип Varna24.bg 13:53 / 08.11.2016Коментари ()1187
104 г. от успешната торпедна атака на миноносеца "Дръзки" срещу турския крайцер "Хамидие" бяха почетени днес във Варна с тържество, организирано от Военноморските сили. Венци и цветя пред кораба-музей положиха кметът на Варна Иван Портних, представители на Областната управа, районните администрации, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

На 8.11.1912 г. по време на Балканската война българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турските кораби. Торпедоносецът "Дръзки" под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер "Хамидие" и го отстранява от бойните действия до края на войната.

"Не е случаен факта, че днес първата многоцелева фрегати в състава на ВМС , която купихме от Кралство Белгия, носи същото име - "Дръзки". Тя участва в множество операции - под егидата на НАТО, на ООН, и е доказателство за приемствеността в българските военноморски сили. Те са били, са и ще бъдат защитници на Република България", заяви комодор Никола Каранов, зам.-командир на ВМС. Поздравления отправи и д-р Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей. "Варна може да се гордее със славната история на военноморския си флот", каза тя.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-pochete-104-godini-ot-purvata-bulgarska-morska-pobeda-682053
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.