Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Варна: Нови Сад спечели титлата Европейска младежка столица 2019 г.
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 17.11.2016Коментари ()1089
©
Сръбският град Нови Сад спечели титлата Европейска младежка столица 2019 г. Церемонията по обявяване на победителя се проведе в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна. Събитието, организирано от Община Варна и Европейския младежки форум, бе под патронажа на кмета на Варна Иван Портних.

В надпреварата участваха градовете Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия). Събитието бе част от програмата на Генералната асамблея на Европейската младежка столица - ежегодна инициатива на Европейския младежки форум.

"Радвам се, че днес залата е пълна с толкова младежка енергия! Поводът да се съберем тук е много вълнуващ. Знаем как се чувстват всички кандидати за престижното отличие, защото Варна три пъти кандидатства за тази номинация. Не се отказахме, защото вярваме в младежкия потенциал на нашия град и затова успяхме! Мотивирани сме да работим още по-активно за създаване на по-добри условия за реализация на младите хора", каза кметът Иван Портних при откриване на церемонията. 

Поздравления към участниците отправи и Йохана Ниман - президент на Европейския младежки форум. "Младежката столица не е само титла за една година, това е подход към младите хора, който трябва да бъда устойчиво развиван", сподели тя.

Варна бе избрана за Европейска младежка столица 2017 г. след оспорвана конкуренция с градовете Кашкайш (Португалия), Голуей (Ирландия) и Перуджа от (Италия). Основният фокус на кандидатурата е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации. Пред декември кметът Иван Портних трябва да приеме символичния ключ на Европейската младежка столица от последния носител на приза - град Гянджа, Азербайджан.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-Novi-Sad-specheli-titlata-Evropeiska-mladezhka-stolica-2019-g-684147
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.