Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тръгва нова програма за превенция на детския слух във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:45 / 02.12.2016Коментари ()1061
© Varna24.bg
На своето заседание комисията по здравеопазване към ОбС във Варна одобри предложение на ДКЦ "Чайка" за превенция на заболяванията на слуха сред децата. Програмата включва мащабна профилактика чрез скринингови изследвания в ранна детска възраст с оглед ранно установяване намаляването на слуха и навременно насочване за последващо лечение. Нейната стойност е 20 000 лв. Според световната статистика заболеваемостта на слуха при децата е между 10 и 12%. До момента в България не е правено подобно епидемиологично проучване, както и анализ на данните за община Варна.

Тази програма може да бъде едно естествено продължение на съществуващата вече скринингова програма при новородените, тъй като 1 на 1000 от децата се раждат с увреден слух, бе съобщено на заседанието на комисията. Такива практики има в цяла Европа. Идеята е като начало скрининг да се провежда за 600 деца, след което при удължаване на програмата да се обхванат ученици до 12 клас.

На комисията бяха разгледани исканията на общинските ДКЦ-та във връзка със спешни и неотложни ремонтни дейности и закупуване на необходима апаратура. Средствата за тях ще бъдат заложени в бюджет 2017.

Решенията на здравната комисия ще бъдат препратени за становище към комисията по финанси и бюджет, преди да бъдат внесени на сесия на ОбС.

Източник: Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Trugva-nova-programa-za-prevenciya-na-detskiya-sluh-vuv-Varna-687557
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.