Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Застрахователите ще имат достъп до данните на КАТ
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 30.12.2016Коментари ()1162
©
Застрахователите ще имат достъп до данните от МВР чрез онлайн връзка в реално време, като при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" ще се предоставя само регистрационният номер на колата и номерът на талона, съобщава Нова тв.

Това ще стане възможно с нова наредба, която вече е приета от Комисията за финансов надзор и одобрена от министрите на вътрешните работи и на транспорта.

Благодарение на промените, полиците по "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона - номер на рамата, кубатура, мощност, собственици, обясняват от Комисията за финансов надзор.

С наредбата се създава и правната и техническата основа МВР да предоставя на застрахователите информация за извършените пътни нарушения. Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Обменът на данни в реално време и съответно сключването на полици по описания начин трябва да започне от началото на август 2017 г.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН. По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zastrahovatelite-shte-imat-dostup-do-dannite-na-KAT-694321
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.