Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Посвещават изложба на проф. Васил Йончев във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:02 / 23.03.2017Коментари ()1947
©
В чест на 100 годишнината от рождението на проф. Васил Йончев (1916 - 1985) на 28.03.2017г (вторник) от 18:00 часа в Градската художествена галерия на Варна ще се открие изложба, посветена на българската художествена школа в шрифтовото изкуство.

Експозицията включва творби на над 40 художници на шрифта от 50-те години на миналия век до днес и творби на студенти от магистърска програма "Шрифт" към катедра "Книга и печатна графика" на Националната Художествена Академия.

Изложбата е подредена в трите зали на източното крило на Галерията и представя 90 табла разделени в две самостоятелни експозиции.

В зали шест и седем са представени плеяда художници от миналото до днес, работещи в областите на българската книга и кирилският шрифт.

На двете нива на зала пет е разположена експозицията посветена на 100 годишнината на проф. Йончев. Юбилейната изложба отбелязва огромния принос на професора за българската култура и влиянието, което продължава да оказва върху формирането на съвремения възглед за графичната форма на българската писмена система.

Проф. Васил Йончев е основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.

Сред представените над 40 автори различаваме имената на: Борис Ангелушев, Васил Бараков, Стефан Кънчев, Олга Йончева, Васил Йончев, Александър Поплилов, Петър Петрунов, Милка Пейкова, Тодор Варджиев, Кирил Гогов, Стефан Ковачев, Кирил Златков, Васил Кателиев, както и Кристина Костова, станала известна като създател на Adys - българският шрифт за дислектици.

Гостуването на изложбата във Варна е по покана на Градската Художествена Галерия и е част от събитията посветени на 120 годишнината на Първото висше учебно заведение за изкуство в България.

Изложбата е подходяща, както за широката публика, така и за хора с професионален интерес в сферата на графичния дизайн и илюстрацията. Изложбата продължава до 19-ти април 2017г



https://www.varna24.bg/novini/varna/Posveshtavat-izlozhba-na-prof-Vasil-Ionchev-vuv-Varna-712582
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.