Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
200 лв. глоба за домашно куче без чип във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 29.03.2017Коментари ()1775
© Фейсбук
200 лв. е глобата за всеки, които не постави микрочип на домашното си куче. Това е записано в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Новото в него е, че данните от международния ветеринарен паспорт на домашния любимец се въвеждат в националната ни информационна система.

Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Николай Станков, зам.-председател на Българския ветеринарен съюз във Варна.

Той припомни, че след придобиването на куче то трябва да се регистрира в общината в 7-дневен срок. Поставянето на микрочип става във ветеринарен кабинет по избор след третия месец. Това е така, защото междувременно кучето претърпява различни имунизации и не се разхожда на улицата.

Микрочипът не е вреден за здравето на четириного, благодарение на него то може да бъде идентифицирано. Той съдържа 15-цифрен код с данни и за собственика. Крайната цел е намаляване на популацията на бездомните животни, каза още д-р Станков.

Той сподели, че още през февруари е имало случаи на четириноги, атакувани от кърлежи. Неговият съвет е собствениците им да използват съответните противопаразитни препарати или каишки.

Ветеринарят предупреди също, че не е полезно кучета да се къпят в морето през лятото, особено на места, посещавани от много хора. Много от четириногите развиват кожни алергии, които после трудно лекуваме, призна той.


https://www.varna24.bg/novini/varna/200-lv-globa-za-domashno-kuche-bez-chip-vuv-Varna-713914
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.