Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
300 жени и мъже се изследваха за остеопороза във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 10.04.2017Коментари ()1008
©
Приключи тазгодишната пролетна кампания "С грижа за дамите" на Центъра по остеопороза и остеометрия в ДКЦ "Чайка. Интересът към кампанията и този път беше изключително голям - близо 300 жени и мъже се изследваха за остеопороза в рамките на три седмици.

Статистическите данни за резултатите от изследванията потвърждават и статистиката в световен план. При две трети от пациентите над 50 годишна възраст има регистрирано намаляване на костната плътност. А при една трета от всички изследвани има вече развито заболяване. С увеличаване на възрастта, расте и процентът на болните, като за възрастовата група над 70 години, той е над 50%.

Остеопорозата е коварно заболяване. Обикновено пациентите нямат никакви оплаквания, докато не започнат да получават фрактури при съвсем леко физическо натоварване. Тези счупвания могат да доведат до дълъг престой в болница, инвалидизиране и дори до смърт. Именно затова е важно профилактичното изследване. Ако се реагира още в началото на процеса, на ниво "остеопения", то има голям шанс костната загуба да бъде предотвратена и да се запази качеството на живот.

Центърът по остеопороза и остеометрия ще продължи да организира инициативи за привличане на общественото внимание върху профилактиката на остеопорозата и запознаването на хората с рисковите фактори и възможностите за превенция и лечение.



https://www.varna24.bg/novini/varna/300-zheni-i-muzhe-se-izsledvaha-za-osteoporoza-vuv-Varna-716332
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.