Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват туристическия сезон на 19 май във Варна, ето какви са прогнозите за лятото
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 16.05.2017Коментари ()5259
© Varna24.bg
Официалното откриване на туристическия сезон във Варна ще е на 19 май. Това съобщи пред журналисти заместник кметът Коста Базитов. Събитието ще е в Римските терми.

Джани Шарков, председател на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции, сподели очакванията на бранша за предстоящия туристически сезон в сутрешния блок на тв "Черно море".

"Поради спецификата на събитията в района и отношенията на Запада с Турция се пълнят комплексите. Ранните записвания и борсите очертаха картината за този сезон. На немския пазар се записват силно, с поляците също върви добре. Става въпрос за 7 - 10 % ръст. В сравнение с миналата година сега от Полша записванията са ранни, а не "last minute". Спецификата при тях е, че над 50% идват с автобуси. Борбата е между самолетния превоз и автобусите. Има и много французи - на Албена, на "Златни пясъци". 

Английският пазар ще е като миналата година. Добрата новина е, че текат договаряния и за догодина и някои от старите фирми се връщат по Северното Черноморие. От Люксембург има вече полети до Бургас и Варна. Руският пазар бележи ръст, но делът на възрастните гости е по-нисък. Изискването за увеличението на чартърни полети е по-голямо към Бургас, защото там имат повече собствени недвижими имоти. Силни записвания има от Иран и Ливан. Иранците тръгват към нас по-рано, другите след Рамазан байрама в края на юни", каза Джани Шарков.

"Няма да се върне 1975 г., когато нямаше места за настаняване и ги пращахме в Добрич, Девня и Шумен. Ще има моменти в пика на август със 100% заета леглова база. Заетостта на този етап е 23 - 27%. След Великденските празници има отлив, някои хотели отвориха и затвориха", обясни той.

Варненската асоциация на туристическите агенции има 27 члена, от които 5 са приемащ туризъм, останалите се занимават с билетопродаване и агентиране на дребно на екскурзии. Това са малки и средни фирми.

"Грижим се за колегите, връзки с НАП, каквото можем - помагаме. Вземаме отношение по промените на закона. Трябва да се популяризира България, нашите, български туристи да остават тук, не да ходят в Гърция и Турция. Фалитите на туроператори се дължат на различни фактори. Добре е клиентите да гледат застрахователната полица. Ако е за 50 000 - 200 000 лв. при стартирана чартърна програма, не е сериозно", добави Шарков.

"Туристите идват у нас лятото за плаж, зимата за ски. Това са основните видове туризъм. Говори се за културен и за здравен туризъм. Но бъдещето го свързвам с това, което става в Св. Св. Константин и Елена - дай Боже да тръгнат нещата с басейна и с балнеологията. Не искам да лаская собствениците, но там има голям потенциал свързан минералната вода и това, което ще се случи. Варна с този комплекс ще търпи развитие в балнеологията", убеден е експертът.

"Държавата да осигури рекламата на България, браншът ще се заеме с категоризацията. Да се възстановят центровете в основни държави. Представителствата задължително ще се върнат, убеден съм. Концесиите са важни. Да се изчистят комплексите от незаконните обекти. Не бива да се строи безразборно", завърши той.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkrivat-turisticheskiya-sezon-na-19-mai-vuv-Varna-eto-kakvi-sa-prognozite-za-lyatoto-723445
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.