Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Девня търси финансиране от Брюксел за реставрация на античния амфитеатър
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 19.06.2017Коментари ()1462
©
Община Девня има готов проект на стойност 1 млн. лева за реставрация на античния амфитеатър на Марцианопол, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня". Това заяви за "Труд" кметът Свилен Шитов, който допълни, че местната администрация ще търси финансиране на проекта директно от Брюксел, тъй като стойността му е над 200 хил. евро и не може да се кандидатства по селските мерки.

В реставрирания амфитеатър се предвижда да има до 500 места, да се правят исторически възстановки и големи арт събития. Теренът с руините се оказа подходящ за зрелищния спектакъл и второ издание на античния фестивал "Марцианопол - животът в древния град".

"Фестивалът е на път да се превърне в ежегодно и емблематично събитие за града, което да привлича посетители и туристи, да насочи вниманието към Девня и потенциала, който стои пред всички нас. Това е една от многото стъпки, които предприемаме, за да превърнем града в предпочитана дестинация за туризъм, а защо не и в един уникален по вида си историко-археологически парк от национално и международно значение", заяви кметът.

"Целта ни е да възродим културно-историческото наследство на Девня и историята на древния Марцианопол. Освен Музея на мозайките, с който се гордеем, смятам, че има тепърва какво да се открива и преоткрива, за да привлечем повече туристи", казва Свилен Шитов.

В тази връзка малко известен факт е, че първият организиран туризъм у нас е бил именно до Девня, когато през 1909 година над 200 французи, учени и индустриалци са слезли от борда на парахода "Ил дьо Франс", за да посетят Побитите камъни и Девненските извори, разказва репортажът на журналиста Кръстина Маринова, озаглавен "В Долината на химията и древната история".



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Devnya-tursi-finansirane-ot-Bryuksel-za-restavraciya-na-antichniya-amfiteatur-730119
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.