Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски археолози откриха античен занаятчийски квартал
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 22.06.2017Коментари ()1635
©
Археологическият сезон във Варна тази година започва много по рано. Причината - активното частно строителство в района на старата част на града "Варна-Одесос", съобщава БНТ. При изкопни работи през последните дни, специалистите - археолози се натъкнаха на останки от античен занаятчийски квартал, специализиран в производство на керамика.

Открити са четири пещи, които от научна гледна точка представляват огромен интерес.

"Колеги от Франция проявиха интерес, дойдоха, взеха проби и очакваме техните резултати в края на годината, за да можем да продължим с научната разработка на материала.", коментира д-р Мария Манолова от Регионален исторически музей - Варна

Най-интересен за варненските археолози обаче е обекта, открит на улица "Иван Шишман" в града.

"Защото коригира изцяло представите ни за началното обитание на Одесос. Оказва се че в този район най-вероятно през 5-и век преди Новата ера е имало култово средище. Ние намерихме ритуални ями.", допълва д-р Манолова.

Специалистите са се натъкнали и на част от гробница, но в доста лошо състояние. Това са рисковете на градската археология, коментираха те в началото на най- активния за тях сезон. И допълниха, че отново се надяват на помощта на доброволци, за да могат да се опазят и съхранят едни от най- ценните обекти във Варна и областта.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-arheolozi-otkriha-antichen-zanayatchiiski-kvartal-730656
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.