Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започна проучване за добив на газ в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 27.07.2017Коментари ()1241
© Varna24.bg
Българо-германска научна експедиция започва проучване за добив на метан от газови хидрати в Черно море близо до границата ни с Румъния. Това съобщиха от Института по океанология към БАН, съобщава БНТ. 

Проучването на залежите е част от европейски проект, който включва и залежи в Берингово, Северно и Средиземно море. Учените наричат този природен ресурс "гориво на бъдещето" заради огромните му количества на дъното на Черно море.

Българското находище на газови хидрати се намира в Черно море на около 50 морски мили от брега. То е с размери 60 на 20 км и е част от делтата на река Дунав.

Доц. Атанас Василев от Института по океанология коментира: "Със сигурност за повече от 100 години България може не само да задоволява нуждите си, но да бъде и един от най-големите износители на метан.
През септември ще се вземат проби от находището с немския сондажен апарат MiBo-200. До скоро нямаше доказано ефективни методи за извличане на газови хидрати. Преди няколко месеца успех постигна екип от Китай. Китайците получиха двумесечен непрекъснат добив на метан от хидрати и се смята, че са преодолели основната трудност, която е спъвала първия тест на такива морски технологии".

Все още не е ясно дали извличането на газ от хидрати в Черно море ще бъде рентабилно. Според еколози използването на суровината може да ускори глобалното затопляне и да увреди морското дъно, което пък да доведе до освобождаване на огромно количество метан. Според доц. Атанас Василев обаче има технологии, чрез които вредното влияние може бъде неутрализирано.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zapochna-prouchvane-za-dobiv-na-gaz-v-Cherno-more-737413
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.