Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникалната улична библиотека "Рапана" се "ражда" на входа на Морската градина
Автор: Пламена Николова 16:27 / 25.08.2017Коментари ()5143
Уникалната улична библиотека "Рапана" се ражда в момента на входа на Морската градина, авторите на проекта и техни приятели работят усърдно, за да е готова довечера, научи репортер на Varna24.bg.  

Работата по сглобяването на конструкцията започна в 13 часа днес и все още се търсят привърженици, които да помогнат. 

Дизайнери и автори на проекта са Юзджан Тургаев, Боян Симеонов и Ибрим Асанов.

 

Идеята на младежите е създаване на улична библиотека на входа на Морската градина с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", комнентира Боян Симеонов, един от създателите на проекта.

Той сподели, че често има и записва идеи, които намира за обществено "готини" и евентуално полезни. "Споменах на моя приятел и колега Юзджан Тургаев за желанието ми, а той вече започна да прави магии с дизайна на цялото нещо".

Проектът, който ще бъде отворен от тази събота, ще бъде във формата на рапан, "за да има буквално отношение към Варна и по-метафорично отношение към книгите и четенето".

До края на октомври, граждани и гости на Варна ще могат да избират измежду 900 книги, а тримата инициатори споделят, че ще започнат и дарителска кампания за набиране на още литература. Няма работно време и персонал. Мястото ще е постоянно отворено и всеки ще може да се възползва по всяко време. Според Боян винаги има шанс някой да демонстрира вандалското в себе си, но това не трябва да е причина за охрани, вериги, камери.

"Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга...здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща".

Основната част от бюджета за проекта идва от фонд Култура на Община Варна, като стойността му е 15 000 лв., но изпълнението на целия проект надвишава тази сума, коментира Боян.

След края на сезона ще се търси закрито място, на което да се продължи инициативата.

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalnata-ulichna-biblioteka-Rapana-se-razhda-na-vhoda-na-Morskata-gradina-743075
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.