Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спират колите по централен варненски булевард! Вижте в какво го превръщат
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 08.09.2017Коментари ()3339
©
На 22 септември Варна отново ще се включи в Световния ден без автомобили след 8-годишно прекъсване. За първи път градът се е присъединил към инициативата през 2009 година, когато няколко централни улици са превърнати в зони без автомобили. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение за ден. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.

Всяко издание на Европейската седмица на мобилността е насочено към определена тема. Тази година тя е "Чиста, споделена и интелигента мобилност". Освен насърчаване на споделеното пътуване се изтъкват и ползите от по-чистите транспортни средства. Споделеното пътуване е идея напомняща пътуването на стоп, но с важната разлика, че уговорките за ден и час се правят предварително. Използва се и при придвижване в градски условия - до работа, училище или други дестинации. Плюсовете са няколко: пестите пари, защото си делите разходите за гориво; имате компания и се запознавате с нови хора; грижите се за околната среда като не допринасяте допълнително за замърсяването на въздуха; намалявате броя на автомобилите по улиците, което автоматично намалява задръстванията и съкращава времето за придвижване. Подобна идея се разработва в София, а системи за градски велосипеди под наем вече работят в Бургас, София, Русе и Видин.

По време на кампанията ще бъде спряно движението от 10.00ч. до 19.00ч. на моторни превозни средства по централен булевард в града. Зоната ще се превърне в място свободно за спорт и забавление на улицата, пешеходни обиколки за запознаване с миналото на града, пикник на улицата, гаражни разпродажби, каране на велосипед, ролери, скейтборд, тротинетка и всякакъв друг вид алтернативен транспорт. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места. С демонстрацията на тези нови възможности, сдружение "Варна - Европейска младежка столица" цели по-бързото навлизане на споделеното пътуване в града.

Квалифицирано участие в Световния ден без автомобили е когато град затвори действащи автомобилни трасета за целия ден на 22 септември. Провеждането на събития във вече пешеходни зони, или на друга дата не се приема за усилие, пряко свързано с промоцията на градска мобилност без автомобили. Тези условия са били причина много големи градове, да не се квалифицират поради трудностите с организирането на подобен ден. Въпреки това през 2016 г. кампанията в европейски мащаб подобри рекорда за брой участници - 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. Това ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени в поведението ни могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат.
Повече за инициативата и Европейската седмица на мобилността на: http://www.mobilityweek.eu/



https://www.varna24.bg/novini/varna/Spirat-kolite-po-centralen-varnenski-bulevard-Vizhte-v-kakvo-go-prevrushtat-745730
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.