Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Турция финансира с 2 млн. годишно ислямското вероизповедание у нас
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 02.10.2017Коментари ()933
©
Турция финансира годишно с 2 млн. ислямското вероизповедание у нас (валутата не беше уточнена - бел. ред.). Тази помощ се оказва по силата на подписано в миналото споразумение между мюфтийствата на двете страни. Затова българското мюфтийство приветства идеята българската държава да финансира обучението на имамите, те да бъдат лицензирани и да бъде акредитиран висшият ислямски институт. Това заяви пред Би Ти Ви Джелал Фаик, главен секретар на мюфтийството. 

Фаик призна, че в Главно мюфтийство в момента няма регистър кой имам къде е завършил в чужбина. Според експерта по радикален ислям Алекс Алексиев в България не бива да се позволява да проповядват имами, които не говорят български и не са лицензирани в България. Той смята, че тези имами са еничарите на Ердоган и ако това се позволи, е пагубно. 

В момента, каза той, Дианетът се занимава именно с радикализирането на ислямските общности извън Турция и припомни, че Германия е на път да забрани Дианетът на своя земя, защото неговите представители са шпиони на Ердоган. Фаик репликира, че Главното мюфтийство у нас е независима институция, която не се командва от ничия чужда държава. Той посочи, че ако има шпиони на Ердоган в България, това трябва да се докаже от компетентните власти.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Turciya-finansira-s-2-mln-godishno-islyamskoto-veroizpovedanie-u-nas-750164
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.