Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Задава се криза за бебета във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 13.10.2017Коментари ()3162
© Varna24.bg
Във Варна и областта кризата за бебета се задълбочава застрашително. Това сочат последните данни от електронния регистър на Министерството на здравеопазването (МЗ). От началото на годината в родилните отделения на Варненска област на бял свят са се появили 2716 бебета, с 979 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Черно море. 

Спад на раждаемостта има в цялата страна, но в другите големи градове той не е толкова катастрофален. В София например новородените от началото на годината са 11 966, с 367 по-малко спрямо същия период на 2016 г. Подобно е положението и в Пловдив. Там са проплакали 4908 бебета, с 450 по-малко в сравнение със същия период на м.г. Варна все пак остава на трето място в страната по раждаемост. По петите й обаче е Бургас с 2710 бебета. Този морски град е сред малкото в страната, където е отчетен ръст спрямо м.г. Новородените там са с 33 повече, сочи регистърът на МЗ.

На този етап липсва логично обяснение за ниската раждаемост във Варна, като се имат предвид модерните родилни отделения в града и висококвалифицирания им персонал. Детските ясли и градини също са достатъчно. Сред вероятните причини е миграцията на млади хора към по-богатите страни от ЕС, където и заплащането, и условията за живот са по-добри. Според данни от статистиката през последните години близо 1 млн. българи са напуснали страната си в търсене на по-добро бъдеще.

Аз също нямам логично обяснение за спада, каза управителят на СБАГАЛ - Варна проф.д-р Емил Ковачев. Просто има години, когато раждаемостта тръгва рязко надолу. Причините могат да се търсят в много посоки. Едната е, че все повече млади жени отлагат първото бебе за след 35 г., другата е, че стерилитетът сред двойките се увеличава, каза още проф. Ковачев.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zadava-se-kriza-za-bebeta-vuv-Varna-752409
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.