Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Построяването на нови патрулни кораби за Военноморските сили ще излезе по-скъпо
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 09.01.2018Коментари ()1660
©
Цялата процедура по построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили ще започне отначало и проектът ще бъде внесен за разглеждане и одобрение в парламента. В новите параметри на договора ще бъде включено ДДС, което беше причината частната корабостроителница "Делфин" да се откаже от изграждането на плавателните съдове, съобщава БНТ. 

Проектът не е спрян и ще бъде рестартиран, каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Очаква се новата процедура да излезе по-скъпо на държавния бюджет.

Проектът за построяване на двата нови многофункционални патрулни кораба е приоритетен за Военноморските сили.

"Тази година ще се изпълнят всички необходими стъпки със събиране на необходимата информация, вкарване на проект за инвестиционен разход в Народното събрание, гласуването му и отново провеждане на цялата процедура", коментира контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

Всички тези дейности трябва да се свършат за една година. Очаква се и оскъпяване на проекта след провеждане на процедурата отначало.

"В рамките на съответните дадени средства те бяха изчислени към 2015 година. Оттогава военноморската техника е поскъпнала с 30% поради изключителното търсене на световния пазар", каза още контраадмирал Петев.

Докато чакат новите кораби, във Военноморска база - Варна откриха учебната 2018-а година. Част от програмата беше отработването на няколко учебни епизода, които могат да се случат в реалния живот. Бяха направени демонстрации по борба с възникнал пожар на борда на кораб и спасяване на пострадал при пожара и транспортирането му с вертолет до болница.

Кап. I ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране - Варна коментира: "През миналата година интензивността беше значително завишена. Така че аз мисля, че това ниво на подготовка, което е постигнато, е удовлетворително."

И през тази година се увеличават дните на море, които са част от подготовката на Военноморските сили.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Postroyavaneto-na-novi-patrulni-korabi-za-Voennomorskite-sili-shte-izleze-po-skupo-768258
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.