Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненка продава картини, за да сбъдне мечтата си да проходи
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 17.01.2018Коментари ()4050
©
Българите, приковани към инвалидна количка заради неврологично заболяване, нямат много възможности за терапия у нас, затова търсят центрове за лечение в чужбина. Една от добрите възможности е роботизираната терапия, но единственият шанс за достъп до нея е пациентът сам да си плати лечението.

Варненката Росина Русева е пример за ефекта от това лечение, съобщава БНТ. А нейният въпрос е наистина ли е невъзможно и у нас да има подобен център за лечение и терапия. Росина Русева продава картини, за да събере необходимите средства за поредния курс локоматна терапия в Полша.

"Това е един робот, включен към компютър, управлява се от специалисти", обясни Росина Русева.

След пълния курс от десет терапии 78 процента от пациентите се възстановяват.

"Това не е панацея, но това е единственият шанс за хора, парализирани от церебрална парализа и други неврологични заболявания, да бъдат напълно възстановени", казва Росина.

Апаратурата за локоматна терапия струва милион и половина евро. На въпроса на Росина защо не се направи такъв център у нас, отговорът е, че в България няма достатъчно пациенти и ще бъде по-скъпо да се лекува тук, отколкото в чужбина. В Полша пациентите са от цяла Европа. След първите четири курса Росина с помощ от майка си ходи и слиза по стълби и движи дясната си ръка.

"Програмата - максимум - това е прохождане с бастун", допълва Росина Русева.

Росина разчита на картините и на дарения, за поредния курс са необходими още 3300 лева. Засега стъпките към чудото за Росина са възможни благодарение на дарителите. Тя ги очаква всеки ден от 12 до 19 часа в един от големите търговски центрове във Варна. И се надява такъв център да заработи и у нас.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenka-prodava-kartini-za-da-sbudne-mechtata-si-da-prohodi-769817
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.