Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Темата "Съд и прокуратура" доведе петокласници в Апелативен съд – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 09.03.2018Коментари ()2463
©
В рамките на програмата на МВР "Детско полицейско управление“ и на предвиденото в нея занятие на тема "Съд и прокуратура“, днес Апелативен съд – Варна посрещна 15 петокласници от ОУ“Панайот Волов“ във Варна.

Съдия Росица Тончева бе техен домакин и водещ към знанието кои са органите на съдебната власт и каква е ролята на съда и на съдията.

Какво е общото между игрите on-line, които играят петокласниците и работата на съдиите ? Какви спорове разрешава съдът и какво прави съдията, за да вземе своето решение ? Какво е участието на прокурорите и на адвокатите в един съдебен процес ? Какви са най-честите критични ситуации, в които децата попадат и каква трябва да бъде реакцията им ако станат свидетели на агресия между техни връстници в училище ? Може ли някой от съдиите да не е съгласен с решението на своите колеги и какво решава тогава съдът ? Колко пари получава съдията и кой може да изправи пред съда онези съдии и прокурори, които нарушат закона ? Може ли един съдия да съди свой приятел или познат, който е извършил престъпление ?

Всички тези въпроси бяха малка част от това, за което петокласниците разговаряха със съдия Росица Тончева. Бъдещите архитекти, лекари, IT специалисти и полицаи получиха отговор на всеки свой въпрос и си спечелиха вниманието и уважението на съдията.

Заради изключителната активност и интерес по време на занятието, всеки един от тях получи лично от съдия Тончева грамота за участието си. Някои се увериха в това, какво е да седнеш на стола на съдията. Нестандартният урок на петокласниците от ОУ“Панайот Волов“ във Варна завърши с обща снимка пред Съдебната палата на площад "Независимост“.

Апелативен съд – Варна очаква следващата ученическа група на 19 март 2018 година.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Temata-Sud-i-prokuratura-dovede-petoklasnici-v-Apelativen-sud-Varna-779410
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.