Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха пластика "Звездоброецът" до Обсерваторията
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 11.05.2018Коментари ()1681
Пластика "Звездоброецът“ бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и от автора проф. Венелин Божидаров. "Това е символ на вечния човешкия стремеж съм звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптора на 50-та годишнина на НАОП "Николай Коперник“! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция "Култура и духовно развитие“ за добрата работа! Нека както "Рибарят и златната рибка" носят усмивки на хората, така и "Звездоброецът" да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем. Нека го пазим!“, заяви при откриването кметът.

"Една скулптора се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор и на пластиката Рибаря и златната рибка.

"Когато Венелин Божидаров моделирал своя звездоброец, той самият не е знаел за къде точно го прави. Преди няколко години го видял в мислите си, усетил непреодолимо желание да го създаде и го създал такъв, какъвто го виждате – отправил бронзовите си очи към звездното небе. По-късно проектът премина успешно през Експертния съвет по естетизация на градската среда към Дирекция "Култура и духовно развитие“ и със средства от Община Варна бе реализиран“, сподели Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие“. Благодарност за подаръка и за доброто сътрудничество с Община Варна отправи Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник“. Сред гостите на събитието бе ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев, културни дейци, астрономи от обсерваторията.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkriha-plastika-Zvezdobroecut-do-Observatoriyata-790586
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.