Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна ще кандидатства за титлата "Европейска столица на туризма“
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 20.07.2018Коментари ()2049
©
Варна да кандидатства за титлата "Европейска столица на туризма“ – тази идея обсъдихме днес с министър Ангелкова, благодаря й за предложението. Това съобщи кметът Иван Портних след заседание на Националния борд по туризъм, който се проведе в курорта "Св. Св. Константин и Елена“ по  негова покана. В срещата се включиха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Стоян Пасев, Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг“, представители на институции, на туристически сдружения, на националните курорти, на национално представените сдружения на потребителите и работодателски организации в страната и на Националното сдружение на общините в Република България. 

"Европейският парламент прие решение да стартира за първа година конкурса "Европейска столица на туризма“, а Министерството на туризма има честта да бъде избрано като част от журито на този конкурс. Смятам, че Варна ще бъде една достойна столица на туризма. Срокът за подаване на кандидатурата е до края на ноември“, каза министър Ангелкова. 

"Радвам се, че днес имаме възможност да бъдем домакини на заседанието на Националния съвет по туризъм.  Тази среща е знак на уважение и към най-стария морски курорт у нас – Св. Св. Константин и Елена, който тази година чества 110 години от своето създаване. Вярвам, че работните срещи ще преминат в добър диалог, конструктивно, защото това е пътят за постигане на устойчиво развитие на туризма“, заяви в словото си кметът Иван Портних.  

Той допълни, че в момента Варна отчита добър сезон, 31% е ръстът на обслужените пътници на летището спрямо същия период на м.г. "Това се дължи и на нискотарифните авиокомпании, които оперират на летище Варна и осигуряват връзка с 10 дестинации целогодишно. Резултатът е добър и е сериозна крачка към голямата ни цел – превръщането на Варна в дестинация за четири сезона“, допълни Иван Портних

В периода януари-май чуждестранните туристически посещения в България са над 2,436 млн. по данни на НСИ. Техният брой е с 11,1% повече спрямо същия период на м. г.  Повече от 1,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за петте месеца на 2018 г., съобщи министър Николина Ангелковa.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-shte-kandidatstva-za-titlata-Evropeiska-stolica-na-turizma-804308
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.