Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заради локацията на АИС "Изворите" Девня не спечели екопроект
Автор: Екип Varna24.bg 14:20 / 23.07.2018Коментари ()2060
©
Според Министерството на околната среда и водите Девня е едва ли не екологично чиста община, въпреки че е център на химическа промишленост, а замърсяванията са постоянни, макар и в повечето случаи да са контролирани и да се вписват в нормите за вредни емисии. Това заяви кметът на Девня Свилен Шитов в отговор на въпрос на списание "Инфрабилд" за мерките, които внедрява администрацията, за да намали вредното въздействие върху околната среда.

"Основната ни полемика с екоминистерството е за местоположението на автоматичната измервателна станция (АИС "Изворите“) за контрол на качеството на въздуха, която е държавна собственост. Нейният обхват на действие е 2 километра, а е разположена на над 10 километра от Индустриална зона – юг, където са съсредоточени химическите заводи, и досега не е отчела нито едно наднормено замърсяване, например със серен диоксид, азотни оксиди или пък въглероден оксид. Но докладите от контролната дейност на РИОСВ-Варна показват, че превишения по цитираните показатели има. Тези констатации се базират на данните от системите за собствен екологичен мониторинг на заводите, до които достъп има само екоинспекцията, а тя ги огласява публично веднъж годишно, при това твърде лаконично", отбеляза Свилен Шитов. 

"Заради неадекватното разположение на станцията миналата година Министерството отряза проекта ни по Оперативна програма "Околна среда" – за монтиране на филтри в комините на частните домакинства и минаване на биогорива, защото се оказа, че и по показателя "фини прахови частици" всичко ни било наред. А по линия на този проект ние можехме да се сдобием и с мобилна станция за измерване качеството на въздуха, с каквато например разполага Община Бургас. Тези съоръжения са много скъпи, поддръжката им – също, което е непосилно за нашия бюджет, но пък има по-евтини и не по-малко ефективни измервателни уреди, каквито ще закупим със средствата от глобите на замърсители, които РИОСВ превежда по сметката на общината", каза още кметът.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Zaradi-lokaciyata-na-AIS-Izvorite-Devnya-ne-specheli-ekoproekt-804778
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.