Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Екологичната катастрофа от "Мопанг" вече е факт! Близо 2 млн. лева ще струва източването на мазута от кораба
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 22.08.2018Коментари ()1601
©
Мазут се появи и на плаж "Корал", сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб "Мопанг", съобщи bTV. Журналистът Михаил Заимов, който е и водолаз, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб "Мопанг".

Той обяви, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно, информирал Морската администрация. По думите му, те са реагирали бързо и адекватно. Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт.

"Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво", предупреди той. Заимов припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.

Доброволците водолази са затворили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. Според него те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Припомняме, корабът, който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 г., изпусна голямо количество мазут на 12 август 2018 г.Своевременно бяха предприети мерки за овладяване на разпространението на горивото. Институциите уверяват, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

На 13 август, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут от подводния съд. Ден по-късно стана ясно, че две фирми се заемат с източването на останалото гориво от кораба, като също така са монтирани и 1000 метра заграждения.

Според геолога и водолаз Владимир Живков горивото от потъналите кораби е най-малката опасност. "Опасни са корабите, които ежедневно се движат в Черно море", допълва още Живков.



Още по темата: общо новини по темата: 1
12.09.2018 »
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ekologichnata-katastrofa-ot-Mopang-veche-e-fakt-Blizo-2-mln-leva-shte-struva-iztochvaneto-na-mazuta-ot-koraba-810815
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.