Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Творчески работилници във Варна помагат на младежи в неравностойно положение да придобият самостоятелност
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 12.10.2018Коментари ()2111
©
През лятото във Варна се проведе проектът “Място ЗА ТЕБ" за безплатни творчески занимания, в които се включиха над 20 младежи в неравностойно положение и техни връстници. Част от участниците са с увреждания като някои от тях живеят в институции. Артистичните ателиета се организират от “Сдружение ЗА ТЕБ" и се провеждат както в работилницата на организацията, “Място ЗА ТЕБ", така и на открито.

Проектът е към своя край, затова екипът на сдружението направи среща с участниците, за да разбере как са протекли заниманията и какво са научили младежите от тях.

Повечето, от участниците споделят, че сега се чувстват по-самостоятелни. Всички младежи споделиха, че благодарение на работилниците са се запознали с много нови хора. По време на “FUNCITY+ Младежкия фестивал на Варна" и “Ден без автомобили" се проведоха занятия на открито, а посетителите на събитията бяха поканени да се включат. Tака младежите от работилниците имаха възможност да се срещнат със свои връстници, с деца, както и с много възрастни. Младежите също се радват, че са научили нови артистични техники като рисуване върху плат и рисуване върху платно, а част от тях могат да направят разлика между различни художествени стилове, благодарение на безплатните творчески ателиета в “Място ЗА ТЕБ".

Няколко от участниците виждат в новите си умения възможност и за финансова самостоятелност. Цецо смята, че някои от изработените картини, както и изделията, изрисувани с текстилни бои могат да бъдат продавани. Криси, която е участвала и в други проекти на сдружението казва, че по време на събития на открито е подобрила уменията си за общуване с различни хора, поради интереса на случайни минувачи и посетители към цветните картини и изрисуваните тениски.

Въпреки, че проектът приключва, екипа на Сдружението ще продължи да провежда ежеседмични работилници в “Място ЗА ТЕБ". Младежите, които се включиха в дейностите заявиха желание да продължат и да участват и в по-различни занимания. Сред предложенията бяха работилници за бижута, готварство, дори - гоблени. Заниманията ще бъдат отворени както за младежи и деца, така и за всеки, който иска да участва, да даде идея, или пък да проведе ателие.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Tvorcheski-rabotilnici-vuv-Varna-pomagat-na-mladezhi-v-neravnostoino-polozhenie-da-pridobiyat-samostoyatelnost-820965
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.