Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
След 41 години наградиха водолазите, спасили Варна от адски взрив на танкера "Ерма"
Автор: Пламена Николова 10:59 / 06.12.2018Коментари ()9964
Двама водолази от Варна, спасили морския град от унищожителен взрив на танкера "Ерма" през далечната 1977 г., бяха наградени с почетни отличия в Община Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Пламен Димов и Веселин Димов, разказаха подробности за потушаването на пожара на танкера "Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г., при който загиват двама души. 

Датата е 23 юни 1977 година. Ден, в който едва ли някой би повярвал, че Варна можеше да бъде опожарена и частично унищожена от авария на кораб, намиращ се в района на пристанището. 

Точно това можеше да се случи, ако двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов, не бяха влезли в пробитите танкове, от които изтича гориво, за да запушат пробойните. 

В този ден моторен танкер "Ерма", който е пристигнал предния следобед, разтоварва 17 721 тона суров нефт от Либия на "Първи мазутен кей" на ДП "Петрол". Точно в 17,35 часа, когато вече са разтоварени около 8000 тона мазут, над залива проехтява силен тътен, а от "Ерма" се издигат кълба дим и огън. Става ясно, че на борда има пожар, предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор № 3 на танкера. 

Помещенията в задната надстройка са превърнати в купища горящи останки и като по чудо членове от екипажа, намиращи се в столовата в тази част на кораба, оцеляват. На брега недалеч от "Ерма" са няколко огромни цистерни на "Петрол" с нефтопродукти. Зад кърмата на горящия танкер има друг танкер, който разтоварва бензин, а на жп коловозите на брега са строени десетки цистерни с нефтопродукти. Денят е горещ, а до мястото няма директен достъп за пожарни автомобили - все условия за много тежка катастрофа, масова гибел на хора и унищожаване на индустриална, социална и битова инфраструктура, както и на значителна част от Варна.   

В 10,30 часа двама водолази - Веселин Димов и Пламен Димов изтеглят двете къси кибритени клечки и атакуват отвътре, като с парцали и подръчни средства успяха да запушат цепнатините, подхранващи непрекъснато огнището на пожара. 

Повече за инцидента разказва във видеото Веселин Димов!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sled-41-godini-nagradiha-vodolazite-spasili-Varna-ot-adski-vzriv-na-tankera-Erma-833307
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.