Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Облаци скриха пълното лунно затъмнение над Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 21.01.2019Коментари ()1851
© радио "Фокус"
Облаци скриха пълното лунно затъмнение над Варна. Това каза за Радио "Фокус“- Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник“ във Варна. Пълното лунно затъмнение от земната сянка на 21 януари бе достъпно за наблюдение в утрините часове до залеза на Луната. Затъмнението на луната бе видимо на запад и северозапад при височина от 30° до 0° над хоризонта, но облаците над Варна попречиха на децата в обсерваторията да наблюдават явлението, допълни Свежина Димитрова. Тя отбеляза, че пелена е имало още в начална фаза на пълнолунието. Част от явлението бе видимо за жителите в по-високите зони на града.

Пълното лунно затъмнение бе видимо и за цяла Европа, Западна Африка, Атлантическия океан и САЩ, допълни Свежина Димитрова.

Още четири затъмнения ще бъдат наблюдавани през тази година, но част от явленията няма да бъдат видими от България. През 2019 година ще бъдат наблюдавани три слънчеви – частично, пълно и пръстеновидно, както и още едно лунно затъмнение, което ще бъде частично.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Oblaci-skriha-pulnoto-lunno-zatumnenie-nad-Varna-843559
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.