Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Зъболекарка превърна кабинета си в работилница за здравословно хранене за деца
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 25.05.2019Коментари ()2165
©
Пловдивски зъболекар стана доброволец в кампания на известния британски готвач Джейми Оливър. Идеята на инициативата е да научи децата сами да си приготвят здравословна храна, с която да заменят вредните закуски.

Доктор Мариана Александрова е от Пловдив. Превърнала е стоматологичния си кабинет в работилница, в която заедно с 15 деца приготвят ястия от зеленчуци и плодове. Рецептите са одобрени лично от известния английски кулинар, ресторантьор и автор на готварски книги Джейми Оливър, съобщава Нова тв.

Мотивът й да обучава непознати деца да приготвят здравословна храна е личен. "Провокира ме това, че аз съм майка на три деца, подрастващи, и самата аз като родител, виждам децата колко лошо се хранят, включително и моите. Въпреки че аз обучавам чуждите деца как трябва да се хранят, каква орална хигиена трябва да спазват, моите деца също имат  големи пропуски. Трудно се преборвам с боклучавите храни, трудно се преборвам с бързите въглехидрати, с шоколадите", казва стоматологът Мариана Александрова.

За да научи децата кои са полезните храни, отделя от бюджета си по 40 лева на седмица, за да закупи необходимите зеленчуци и плодове. "Нещо, което се старая е плодовете и зеленчуците да бъдат пресни, много добре изглеждащи. Купувам ги буквално минути преди занятието. Искам да ги науча да ядат естествена храна. Храната, която  се произвежда в нашата държава, в нашата родина, в нашите георграфски ширини, защото учените са доказали, че храната, която човек яде в нашите ширини, там където е роден е най-полезна, най-добре усвоима за човешкия индивид", коментира още Александрова.

Не само, че по този начин се развива детската фантазия, но и подрастващите като Анатолий вече знаят кои са вредните и кои са полезните храни.

"Плодове и зеленчуци и също и млечни продукти, също и зърнени са полезни. Вредни са чипсовете, кроасаните...", казва 7-годишният Анатолий Христозов.

На въпрос дали често посяга към вредните храни, той отговаря: "Мммм, горе-долу. Горе-долу значи и да, и не. Е понякога, де. Имам един съученик, който е 50 килограма, но вече слава Богу ги е свали. Затова и аз много се притеснявам, защото съм вдигнал. И затова реших да ям повече плодове и зеленчуци. Дебелеенето е болест вече".

Проучвания доказват, че приемът на вредни храни при децата от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система. "Прави впечатление, че има страшно голям брой затлъстели деца. Връщайки се назад във времето, когато аз съм била дете, преди 30-години, по снимки черно-бели, които съм гледала почти не се вижда дете, което да е пълно, а камо ли с наднормено тегло", посочва Мариана Александрова.

Статистиката поставя България в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zubolekarka-prevurna-kabineta-si-v-rabotilnica-za-zdravoslovno-hranene-za-deca-871563
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.